Adverts

Tuesday, February 21, 2012

Vb.net kepada Database (Edit Button)


Setelah empat hari berlalu, kita akan ke peringkat seterusnya iaitu membuat sebuah butang Edit di interface sistem. Apakah kegunaan butang ini, seperti yang En Amri beritahu kami ia membenarkan pengguna untuk mengubah suai tempahan yang telah dibuat. Jika terdapat sebarang kesilapan atau ingin mengubah tarikh ataupun tempat tempahan, ia akan lebih mudah jika disertakan sekali.

Oleh itu, cubaan pertama telah dilakukan dengan meletakkan butang Edit di sebelah paparan maklumat yang akan dikeluarkan. Pengguna akan diminta untuk mengisi no matrik dan tarikh tempahan tersebut dibuat, sistem akan memaparkan maklumat tempahan yang telah dibuat. Seterusnya, jika ingin mengubah satu-satu maklumat pengguna diminta menekan Edit. Ubah suai data akan dilakukan seterusnya.

Dibawah ini merupakan beberapa gambaran sistem yang kami cuba design dan belum siap sepenuhnya.

VB.net Gambar A

VB.net Gambar B

VB.net Gambar C

Database Gambar A

Database Gambar B

VB.net Gambar A merupakan paparan muka ataupun Home kepada sistem kami. Vb.net Gambar B pula merupakan paparan muka untuk membatalkan tempahan yang telah dibuat. Vb.net C merupakan paparan muka untuk mengubah suai tempahan yang telah dibuat. Database Gambar A ialah design view untuk field yang digunakan bagi database. Database Gambar B ialah contoh rekod yang bakal dimasukkan ke dalam Database.

Oleh itu, aktiviti yang seterusnya ialah :
1. Connect VB.net dengan Microsoft Access (Database)
2. Connect sesama sendiri 3 Form yang telah dibuat di dalam VB.net
3. Cipta coding untuk Record data di VB.net
4. Cipta coding untuk Searching data di VB.net
5. Cipta coding untuk Delete data di VB.net
6. Searching, Edit, dan Record digabungkan di setiap form yang telah dibuat.

Banyak aktiviti yang harus dimulakan sekarang. Yang tidak terlibat dalam aktiviti kumpulan, saya ulangi MY WORK IS NOT YOUR MARK. Itu sahaja untuk post pada kali ini, sekian terima kasih. Assalamualaikum w.b.t.

Hari Pertama : Connect Access
Hari Kedua : Delete Button
Hari Ketiga : Searching


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...