Adverts

Sunday, August 26, 2012

Fakta / Auta : Duit Tahun 2012

Assalamualaikum w.b.t.

Lebih kurang seminggu telah menjalani bulan Syawal yang merupakan perayaan Hari Raya Aidilfitri bagi umat Islam. Budaya menerima dan memberi duit raya pastinya tidak akan dilupakan oleh masyarakat. Kanak-kanak terutamanya saya, sudah pastinya ingin menerima duit raya pada setiap tahun xD


Apa yang menarik pada tahun ini, pengumpulan wang kertas mahupun syiling yang baru sahaja dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) akan bermula termasuklah diri saya sendiri :) Terutama sekali wang kertas RM20 yang jarang dijumpai sejak dari kecil lagi, terharu sangat dapat RM20 baru. Kini, saya telah mempunyai semua set wang kertas baru kecuali wang kertas RM100, siapa yang ada bolehlah menukarkan ia dengan saya xD

Ayuh ke sesi fakta, untuk pengeahuan anda semua wang baru yang dikeluarkan adalah bertemakan “Keunikan Malaysia” yang memaparkan ekspresi tradisional berilhamkan seni dan kraf tangan, keajaiban alam semula jadi, flora dan fauna, ekonomi dan tradisi.

Wang Kertas RM100 – Keajaiban Alam Semula Jadi


Dua keajaiban alam semula jadi terkemuka negara yang diisytiharkan sebagai ‘Tapak Warisan Dunia’ oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dipaparkan pada wang kertas RM100. Keajaiban alam semula jadi yang dipaparkan pada duit kertas RM100 ini ialah Gunung Kinabalu, Sabah yang hebat dan agung serta pembentukan batu mercu batu kapur menakjubkan di lembah Gunung Api, Sarawak.

Wang Kertas RM50 – Pertanian dan Teknologi


Pada wang kertas RM50, gambar kelapa sawit dan bioteknologi dipaparkan sebagai satu ikon ekonomi yang sedang berkembang pesat dan boleh dibanggakan. Kelapa sawit telah menjadi tanaman pertanian negara yang paling utama dari segi ekonomi kerana Malaysia merupakan salah satu pengeluar dan pengeksport terbesar kelapa sawit di dunia.

Wang Kertas RM20 – Hidupan Laut


Setelah sekian lama duit RM20 diperkenalkan semula dengan meletakkan gambar keindahan dan hidupan laut di Malaysia. Duit kertas baru RM20 ini memaparkan gambar dua spesies penyu terkenal dan hanya dijumpai di perairan Malaysia iaitu Penyu Karah dan Penyu Belimbing.

Wang Kertas RM10 – Flora


Wang kertas baru RM10 berwarna merah dan memaparkan Hutan Tropika Malaysia yang tumbuh subur. Spesies Rafflesia Azlanii yang dipaparkan pada wang kertas RM10 baharu ini merupakan spesies asli Semenanjung Malaysia.

Wang Kertas RM5 – Hidupan Liar


Wang kertas baru RM5 bertemakan hidupan liar dan memaparkan gambar burung enggang. Burung Enggang Badak, iaitu salah satu spesies burung enggang terbesar dan paling mengagumkan di dunia.

Wang Kertas RM1 – Sukan Tradisional


Wang kertas RM1 masih mengekalkan gambar permainan tradisional, Wau di belakang wang tersebut tetapi dengan rekaan dan bentuk baru. Permainan wau merupakan sukan tradisional yang popular di Malaysia terutamanya di Kelantan dan Terengganu.


Sumber : Bank Negara Malaysia

3 comments:

amranaiman said...

fakta menarik :)

aNiss :):) said...

anis dah dapat complete set duit raya baru :DD jangan jeless!! haha.

p/s : nak duit raya!! :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@amranaiman hehe, ye~
@aniss hehe, jom tukar~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...