Adverts

Thursday, August 30, 2012

Fakta : Pelbagai Rahsia Kaabah di Mekah

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ini saya ingin berkongsikan mengenai Kaabah di Mekah yang juga dikenali sebagai 'Rumah Allah'. Sudah menjadi kepastian umat Islam untuk menanam impian untuk pergi ke sana kerana ia antara rukun Islam yang wajib dilakukan oleh umat Islam ialah menunaikan Haji ke Baitullah (Mekah), namun kewajipannya dihadkan kepada yang berkemampuan.

Pada kebiasaanya, Rumah Allah ini iaitu Kaabah akan dipenuhi dengan berjuta-juta umat Islam pada musim Haji. Saya sudah mendaftar untuk pergi ke haji namun ilmu di dada masih belum mencukupi untuk ke sana, T.T Ayuh menyelami serba sedikit sejarah pembinaan Kaabah.

Sejarah pembinaan Kaabah


Sejarah ibadat haji di Tanah Suci Makkah bermula ketika Nabi Allah Adam dikirimkan ke bumi. Allah memerintahkan baginda mendirikan sebuah binaan seakan-akan sama dengan Baitul Makmur di langit. Binaan empat segi ini kemudian diberi nama Kaabah yakni ‘Rumah Allah’.

“Sesungguhnya rumah ibadat yang mula-mula sekali dibina untuk manusia ialah Baitullah di Makkah yang berkat dan menjadi petunjuk bagi umat manusia.” (Surah al-Imran, Ayat 96)

Sebaik saja semua urusan pembinaannya selesai, Allah memerintahkan Nabi Adam serta keluarganya mengerjakan ibadat tawaf di situ seperti yang dikerjakan oleh malaikat di Baitul Makmur. Baitullah, selain daripada menjadi tempat beribadat umat manusia dan jin, turut menjadi tempat tawaf semua malaikat yang ditugaskan di muka bumi ini. Keistimewaan Baitullah ialah kedudukannya yang selaras dengan kedudukan Baitul Makmur di langit.


Menurut riwayat Ibnu Abbas, Rasulullah menyebut Makkah dipilih sebagai tempat binaan Kaabah kerana kedudukannya yang selaras dengan kedudukan Baitul Makmur di alam malaikat. Baitul Makmur adalah tempat khas yang diciptakan Allah khusus untuk malaikat melakukan tawaf menggantikan tempat yang asal iaitu di Arasy. Ini kerana Arasy kawasannya amat luas dan sekiranya melakukan tawaf ia mungkin menjangkau waktu hingga ke hari kiamat.

Sebelum terciptanya Baitul Makmur, seluruh malaikat bertawaf di sekitar Arasy sambil beristighfar, bertasbih dan membesarkan Allah sebagai bukti kepatuhan mereka kepada Allah Yang Maha Agung. Kepatuhan mereka adalah susulan daripada satu peristiwa malaikat cuba mempersoalkan kewujudan Nabi Adam, manusia pertama di muka bumi.

“Sesungguhnya Aku akan mencipta di bumi seorang Khalifah. Lantas malaikat bertanya, apakah Engkau akan mencipta di sana seorang yang akan melakukan fasad (kerosakan) dan akan menumpahkan darah, pada hal kami sentiasa bertasbih kepada Engkau? Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang kamu tidak ketahui!”. (Surah al-Baqarah, Ayat 30)

Selepas Nabi Allah Adam wafat, binaan Kaabah beransur-ansur reput. Seterusnya, Allah memerintahkan salah seorang daripada putera Adam iaitu Syith untuk membina semula Kaabah di tempat sama. Namun, banjir besar yang melanda pada zaman Nabi Nuh, turut meruntuhkan binaan Kaabah sehinggalah Allah mengutuskan Nabi Ibrahim untuk membina kembali Kaabah. Mematuhi perintah Allah itu, Nabi Ibrahim dan anaknya, Nabi Ismail membina semula Kaabah di atas timbunan batu dan tanah liat daripada bekas binaan Kaabah yang pernah dibuat oleh Syith yang runtuh akibat banjir dan taufan pada zaman Nabi Nuh itu.“Dan ketika Kami tentukan bagi Nabi Ibrahim tempat Kaabah (untuk membina, lalu Kami berfirman kepadanya): Janganlah engkau sekutukan sesuatu pun dengan-Ku dan bersihkanlah rumah-Ku (Kaabah ini) bagi orang yang tawaf dan orang yang berdiri dan yang rukuk serta yang sujud.

“Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadat haji, nescaya mereka akan datang dengan berjalan kaki dan menunggang berjenis-jenis unta yang kurus yang datangnya dari berbagai-bagai jalan yang jauh.”
(Surah al-Hajj, Ayat 26-27)

Beberapa ratus tahun selepas pembinaan Kaabah oleh Nabi Ibrahim, usaha membaik-pulih dan membina semula Kaabah telah dilaksanakan secara berterusan sehingga kini. Antaranya membaiki kerosakan tanpa mengubah bentuk atau ukuran Kaabah oleh kaum Analagh, Kaabah dibina semula oleh puak Jurhum selepas sebahagian dinding Kaabah runtuh kerana banjir besar di Kota Makkah.

  • Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil.
  • Tekanan graviti yang tinggi, dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian membina yang tidak boleh didengar oleh telinga.
  • Tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit.
  • Graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi. Doa akan termakbul kerana di situ adalah tempat gema atau ruang dalam masa serentak.
  • Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah.
  • Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah.
  • Teknologi satelit tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi.

Sumber : Skop-Studions

4 comments:

haz said...

semoga kita semua dapat menjejakkan kaki di sana sebelum ajalkan tiba.. =')

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@haz Insya-Allah :)

babycomel said...

perkongsian ilmu yg baik.. dh berniat nk jejak kaki kt sana 1 hari nanti

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@babycomel moga-mogaan Insya-Allah jika ada rezeki :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...