Adverts

Tuesday, August 7, 2012

Masjid Naji Al-Hamsyari

Masjid ini yang bentuknya mempunyai ciri-ciri senibina islam moden. Masjid ini dibina di atas satu kawasan tanah yang luasnya 4.2 ekar, keluasan ini mampu menampung seramai 3200 jemaah lelaki didalam masjid dan 400 jemaah lelaki di kawasan luar masjid, dan 400 jemaah wanita di dalam masjid. Kos pembinaan masjid ini menghampiri 4 juta dan 500 ribu dinar.

Menurut penderma, IR Hassan Naji AL-Hamsyari, masjid ini dibina atas dasar agama dan ingin menjadi pahala yang berterusan kepada kami. Corak moden dalam bangunan masjid ini telah dibina khas bagi menyamai dengan alam sekitar khususnya permaidani, batu-bata dan tiang-tiang.

Masjid yang menempatkan hiasan Islam pada dinding dalaman dan luaran, dibina menggunakan ukiran batu marmar dan kayu.

Apa yang saya ingin kongsikan ialah, salah seorang mahasiswa dari Malaysia iaitu Muhammad Nawawi Bin Abdul Raof dari Universiti Al al-Bayt telah diberi penghormatan untuk mengimami solat Jumaat pada hari perasmian masjid tersebut. Beliau juga telah dilantik sebagai imam kepada masjid yang baru dirasmikan itu.

Yang lebih istimewa, antara makmumnya adalah Raja Abdullah II yang mendirikan solat Jumaat bersama-sama rakyat jelata di masjid yang terletak di kawasan Khaldan Amman.


Sungguh indah jika diberi peluang seperti beliau, Alhamdulillah, ˆ⌣ˆ Yang baik itu datangnya dari Allah s.w.t. dan segala keburukan, kesalahan dan kesilapan datangnya dari diri saya sendiri. Disini saya ingin memohon maaf sekiranya ada melakukan kesilapan ataupun terkasar bahasa. Selamat menghayati malam lailatul qadar pada 10 malam terakhir Ramadhan.

Sumber : Alrai.com

2 comments:

✿Lady Ainaa✿ said...

nak tengok gambar masjid tu.. huaaaaa.... ena suka tengok masjid2 yang tersergam indah...

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

Ada2, post yg akan datang xD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...