Adverts

Friday, August 31, 2012

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan

Assalamualaikum w.b.t.

Sempena hari kemerdekaan yang ke-55 pada hari ini iaitu 31 Ogos 2012, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-55. Alhamdulillah pada tahun ini hari kemerdekaan negara jatuh pada hari Jumaat, dapat mendapat serba sedikit ilmu pengetahuan dari khutbah Jumaat yang disampaikan oleh mimbar.


Kemerdekaan yang dikecapi bermakna kita bebas bukan sekadar daripada penjajahan fizikal malahan mencakupi spiritual dan mental. Erti kemerdekaan yang dinikmati ialah membebaskan diri daripada cengkaman kuasa asing seterusnya berusaha bangkit sebagai bangsa bermaruah. Kekuatan politik untuk memperolehi kemerdekaan perlu didokong oleh penguasaan ilmu pengetahuan untuk mempercepatkan proses pembangunan negara.

Menjadi tanggungjawab rakyat generasi baru hari ini termasuk diri saya sendiri untuk mengenang dan menghayati erti kemerdekaan. Tugas kita pada hari ini adalah memenuhi dada dengan ilmu pengetahuan agar kemerdekaan yang dimiliki dapat dipertahankan dan dikekalkan. Tanpa ilmu pengetahuan, kemerdekaan yang baru sahaja diperolehi amat rapuh."Ya Allah..
Kami bersyukur padaMu diberi
nikmat hidup dalam negara yang
merdeka.

Merdekakanlah pula diri dan
pemikiran kami dari
pengaruh-pengaruh yang memisahkan kami
dari agamaMu.

Merdekakanlah jua negara-negara
saudara seIslam kami yang sedang
bergolak dari
golongan-golongan mereka yang zalim.

Merdekakanlah kami daripada
belenggu nafsu dan maksiat.

Amin Ya Rabbal 'Alamin."


2 comments:

haz said...

selamat menyambut ulangthun kemerdekaan ke 55 =)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@haz selamat menyambut kemerdekaan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...