Adverts

Saturday, September 8, 2012

Fakta : 7 Keajaiban Islam

Assalamualaikum w.b.t.

Menara Pisa, Tembok Cina, Candi Borobudur, Taaj Mahal, Ka’bah, Menara Eiffel, dan Piramid di mesir, inilah semua keajaiban dunia yang telah kita kenal. Namun sebenarnya semua itu belum terlalu ajaib, kerana di sana masih ada tujuh keajaiban dunia yang lebih ajaib lagi. Mungkin anda semua tertanya-tanya, keajaiban apakah ia?

Segala isi kandungan yang akan dikongsi pada hari ini adalah berdasarkan entri dari sebuah website yang telah saya baca beberapa hari lalu.

Haiwan Berbicara di Akhir Zaman


Maha suci Allah yang telah membuat segala sesuatunya berbicara sesuai dengan yang Ia kehendaki. Termasuk dari tanda-tanda kekuasaanya adalah ketika terjadi hari kiamat akan muncul haiwan yang akan berbicara kepada manusia sebagaimana yang dinyatakan dalam Al-Qur’an, surah An-Naml ayat 8.

"Dan apabila perkataan telah jatuh atas mereka, kami keluarkan sejenis binatang dari bumi yang akan mengatakan kepada mereka, bahawa Sesungguhnya manusia dahulu tidak yakin kepada ayat-ayat Kami." (Surah an-Naml, Ayat 82)

Mufassir Negeri Syam, Abul Fida ‘Ibnu Katsir Ad-Dimasyqiy berbicara tentang ayat di atas,
"Haiwan ini akan keluar di akhir zaman ketika rosaknya manusia, dan mulai meninggalkan perintah-perintah Allah, dan ketika mereka telah mengganti agama Allah. Maka Allah mengeluarkan ke hadapan mereka haiwan bumi. Konon khabarnya, dari Makkah, atau yang lain sebagaimana akan datang perinciannya. Haiwan ini akan berbicara dengan manusia tentang hal itu." (Tafsir Ibnu Katsir : 3/49)

Haiwan aneh yang berbicara ini akan keluar di akhir zaman sebagai tanda akan datangnya kiamat dalam waktu yang terdekat.

Nabi S.A.W. bersabda
"Sesungguhnya tak akan tegak hari kiamat, sehingga kamu akan melihat sebelumnya 10 tanda-tanda kiamat: Gempa di Timur, gempa di barat, gempa di Jazirah Arab, Asap, Dajjal, haiwan bumi, Ya’juj & Ma’juj, terbit matahari dari arah barat, dan api yang keluar dari jurang Aden, akan menggiring manusia." (HR Muslim, Abu Daud, Ibnu Majah)

Pohon Kurma yang Menangis


Adanya pohon kurma yang menangis ini terjadi di zaman Rasulullah S.A.W., mengapa sampai pokok ini menangis?

Jabir bin Abdillah R.A. berkata: "Adalah dahulu Rasulullah S.A.W. berdiri (berkhutbah) di atas sebatang kurma, maka tatkala diletakkan mimbar baginya, kami mendengar sebuah suara seperti suara unta dari pohon kurma tersebut hingga Rasulullah S.A.W. turun kemudian beliau meletakkan tangannya di atas batang pohon kurma tersebut." (HR Al-Bukhariy)

Batu mengucap salam


Mungkin kalau seekor burung yang pandai mengucapkan salam adalah perkara yang sering kita jumpai. Tapi bagaimana jika sebuah batu yang mengucapkan salam. Sebagai seorang hamba Allah yang mengimani Rasul-Nya, tentunya dia akan membenarkan seluruh apa yang disampaikan oleh Rasul-Nya, seperti pemberitahuan beliau kepada para sahabatnya bahwa ada sebuah batu di Mekah yang pernah mengucapkan salam kepada beliau sebagaimana dalam sabdanya,

Dari Jabir bin Samurah dia berkata,
Rasulullah S.A.W. bersabda, "Sesungguhnya aku mengetahui sebuah batu di Mekah yang mengucapkan salam kepadaku sebelum aku diutus, sesungguhnya aku mengetahuinya sekarang." (HR Muslim)

Pengaduan Seekor unta


Manusia adalah makhluk yang mempunyai perasaan. Dari perasaan itu timbullah rasa cinta dan kasih sayang di antara mereka. Akan tetapi ketahuilah, bukan hanya manusia saja yang memiliki perasaan, bahkan haiwan pun memilikinya. Oleh kerana itu sangat memalakukan jika ada manusia yang tidak memiliki perasaan yang membuat dirinya lebih rendah daripada haiwan. Pernah ada seekor unta yang mengadu kepada Rasulullah S.A.W. mengungkapkan perasaannya.

Abdullah bin Ja’far R.A. berkata,
Pada suatu hari Rasulullah S.A.W. pernah supaya aku membonceng dibelakangnya, kemudian beliau membisikkan tentang sesuatu yang tidak akan ku ceritakan kepada seseorang di antara manusia. Sesuatu yang paling beliau senangi untuk dijadikan pelindung untuk buang hajatnya adalah gundukan tanah atau kumpulan batang kurma, lalu beliau masuk ke dalam kebun lelaki Ansar. Tiba tiba ada seekor unta. Tatkala Nabi S.A.W. melihatnya, maka unta itu merintih dan bercucuran air matanya. Lalu Nabi S.A.W. mendatanginya sambil mengusap dari perutnya sampai ke bahunya dan tulang telinganya, maka tenanglah unta itu. Kemudian beliau bersabda, "Siapakah pemilik unta ini, unta ini milik siapa?" Lalu datanglah seorang pemuda Ansar sambil berkata, "unta itu milikku wahai Rasulullah."

Maka Nabi S.A.W. bersabda:
“Tidakkah engkau bertakwa kepada Allah dalam binatang ini, yang telah dijadikan sebagai milikmu oleh Allah, kerana ia (binatang ini) telah mengadu kepadaku bahawa engkau telah membuatnya letih dan lapar”.
(HR Abu Daud, Ahmad, Al-Hakim)

Kesaksian Kambing Panggang


Jika binatang yang masih hidup boleh berbicara adalah perkara yang ajaib, maka tentunya lebih ajaib lagi kalau ada seekor kambing panggang yang berbicara. Ini memang aneh, akan tetapi ianya nyata. Kisah kambing panggang yang berbicara ini terdapat dalam hadis berikut:

Abu Hurairah R.A. berkata:
Rasulullah S.A.W. menerima hadiah, dan tidak mahu makan sedekah. Maka ada seorang wanita Yahudi di Khoibar yang menghadiahkan kepada beliau kambing panggang yang telah diberi racun. Lalu Rasulullah S.A.W. pun memakan sebahagian kambing itu, dan kaum (sahabat) juga makan. Lalu Nabi S.A.W. bersabda, "Angkatlah tangan kalian, kerana kambing panggang ini mengkhabarkan kepadaku bahawa dia beracun." Maka Nabi S.A.W. menghantar (utusan membawa surat), "Apa yang mendorongmu untuk melakukan hal itu?" Wanita itu menjawab, "Jika engkau adalah seorang nabi, maka apa yang aku telah lakukan tak akan membahayakan dirimu. Jika engkau adalah seorang raja, maka aku telah melepaskan manusia darimu." Kemudian Rasulullah S.A.W. memerintahkan untuk membunuh wanita itu, maka ia pun dibunuh. Nabi S.A.W. bersabda ketika beliau sakit yang menyebabkan kematian beliau, "Sentiasa aku merasakan sakit akibat makanan yang telah aku makan ketika di Khoibar. Inilah saatnya urat nadi leherku terputus." (HR Abu Daud)

Batu yang Berbicara

Setelah kita mengetahui adanya batu yang mengucapkan salam, maka keajaiban selanjutnya adalah adanya batu yang berbicara di akhir zaman. Jika kita fikirkan, ianya terasa aneh, tapi demikianlah seorang muslim harus mengimani seluruh berita yang disampaikan oleh Rasulullah S.A.W., baik yang masuk akal, atau tidak. Kerana Nabi S.A.W. tidak pernah berbicara mengikut hawa nafsunya, bahkan beliau berbicara sesuai tuntunan wahyu dari Allah Yang Mengetahui segala perkara ghaib.

Rasulullah S.A.W. bersabda:
"Kamu akan memerangi orang-orang Yahudi sehingga seorang di antara mereka bersembunyi di balik batu. Maka batu itu berkata, “Wahai hamba Allah, Inilah si Yahudi di belakangku, maka bunuhlah ia." [HR Al-Bukhari dan Muslim)

Semut Memberi Arahan


Mungkin kita pernah mendengar cerita tentang haiwan-haiwan yang berbicara dengan haiwan yang lain. Semua itu hanyalah cerita rekaan semata-mata. Tapi ketahuilah wahai para pembaca, sesungguhnya adanya haiwan yang berbicara kepada haiwan yang lain, bahkan memberi arahan, seperti seorang komander pasukan yang memberikan perintah. Haiwan yang memberi arahan tersebut adalah semut. Kisah ini sebagaimana yang dijelaskan oleh Al-Qur’an,

Dan Sulaiman Telah mewarisi Daud, dan dia berkata: "Wahai manusia, kami Telah diberi pengertian tentang suara burung dan kami diberi segala sesuatu. Sesungguhnya (semua) Ini benar-benar suatu kurnia yang nyata." Dan dihimpunkan untuk Sulaiman tenteranya dari jin, manusia dan burung lalu mereka itu diatur dengan tertib (dalam barisan). Hingga apabila mereka sampai di lembah semut, berkatalah seekor semut: "Wahai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak dipijak oleh Sulaiman dan tenteranya, sedangkan mereka tidak menyedarinya." Maka dia (Sulaiman) tersenyum dan tertawa kerana (mendengar) kata-kata semut itu dan erdoa: "Ya Tuhanku berilah Aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat mu yang Telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah Aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-Mu yang soleh." (Surah An-Naml, Ayat 16-19).

Inilah beberapa perkara yang lebih layak dijadikan “Tujuh Keajaiban Dunia”. Orang-orang beriman telah lama meyakini dan mengimani perkara-perkara ini sejak zaman Nabi S.A.W. sehingga sekarang. Namun kebanyakan manusia tidak mengetahui perkara-perkara itu. Oleh kerana itu, kami menerangkan hal itu untuk mengingatkan kembali, dan menanamkan aqidah yang kukuh di hati kaum muslimin.

Sumber : Detik Islam
Nota : Gambar adalah sekadar hiasan.

8 comments:

لين Si Pipi Merah said...

Subhanallah wal bihamdi

CikMunBlogger said...

memang hebat ciptaan Allah :)

haz said...

=')

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@CikMun benar sekali :)

babycomel said...

baru tau tentang semua ni hari ni. mereka yg lain juga makhluk Allah & mereka jadi saksi segala perbuatan kita manusia selama ni kan

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@babycomel Ya, anggota badan kita juga akan jadi saksi segala perbuatan kita.

piko ija said...

ALLAH MAHA KUASA...

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@piko benar, Allahu Akbar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...