Adverts

Monday, September 17, 2012

Fatwa Mufti

Assalamualaikum w.b.t.

Dari segi bahasa Fatwa bermaksud menjelas dan menghuraikan hukum permasalahan. Dari segi istilah pula, Fatwa adalah sebagai jawapan yang dibuat oleh mufti pada perkara yang berlaku apabila diajukan soalan kepadanya. Fatwa juga ialah mengkhabarkan hukum Allah SWT sama ada pada yang mesti atau harus.


Fatwa memiliki kedudukan yang agung. Orang yang memberi fatwa mencurahkan fikiran untuk menjelaskan apa yang samar-samar bagi umat tentang urusan agama dan membimbing mereka ke jalan yang lurus. Oleh kerana itu, kedudukan ini tidak mampu disandang melainkan ahlinya.

Lantaran itu Ibnu Manzhur mendefinisikan bahawa fatwa ialah suatu kenyataan yang dikeluarkan oleh mufti mengenai suatu hukum atau satu keputusan yang dikeluarkan oleh seorang yang faqih iaitu seorang yang berpengetahuan luas dan mendalam dalam perundangan Islam.


Terperincinya sesuatu perkara itu difatwakan adalah tidak adil bagi orang awam untuk menolak dan mengabaikan fatwa itu tanpa sebarang perbincangan yang wajar. Lebih-lebih lagi apabila fatwa itu dikeluarkan secara rasmi oleh individu atau organisasi yang diberikan autoriti oleh pemerintah.

Sesungguhnya di antara kejahatan yang terbesar dalam agama adalah seseorang mengatakan tentang sesuatu bahawa ini halal, padahal dia tidak mengetahui hukum Allah tentang itu. Atau berkata tentang sesuatu bahawa ini haram padahal dia tidak mengetahui hukum Allah tentang itu.

Sesuai dengan firman Allah yang bermaksud; "Dan janganlah kamu mengatakan terhadap apa yang disebutkan oleh lidah secara dusta ini halal dan ini haram untuk mengadakan pembohongan terhadap Allah. Sesungguhnya orang yang mengadakan-adakah pembohongan terhadap Nama Allah tidak akan beruntung." (Surah An-Nahl, Ayat 116)


Berkenaan dengan hukum menolak fatwa mufti, Dr.Mustafa Al-Bugha (seorang ulama' Syiria) menyatakan dalam kitabnya Al-Wafi fi Syarh Hadisil Arba'in Lin Nawawi bahawa fatwa itu boleh diletakkan pada dua keadaan :

1. Wajib menerima fatwa itu jika ianya disokong oleh dalil-dalil syarak yang kuat seperti Al-Quran, As-Sunnah serta alat-alat hukum yang lain.

"Dan tidaklah patut bagi lelaki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukminah, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan (hukum), akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan barangsiapa menderhakai Allah dan Rasul-Nya maka sungguhlah dia telah sesat; dengan kesesatan yang nyata". (Surah al-Azhab, Ayat 36)

2. Wajib pula meninggalkan fatwa itu jika ia hanya berupa pandangan semata-mata tanpa disandarkan pada sebarang dalil syarak dan pada masa yang sama timbul keraguan pada yang mengambil fatwa itu. Ini kerana fatwa pada keadaan ini hanya berupa nilaian zahir mufti, bukannya takwa mahupun wara'.

Imam An-Nawawi Rahimahullah pula menyatakan pada permasalahan ini sebagaimana berikut,

"Sesuatu hadiah yang diberikan kepada kamu oleh seorang yang kebanyakan hartanya adalah haram dan jiwa kamu tidak yakin terhadap halalnya hadiah tersebut, sedangkan mufti menmfatwakan kepada kamu halal memakannya, maka sesungguhnya fatwa itu tidak dapat menghilangkan syubhat..."

Daripada An-Nawwas Bin Sam'aan R.A daripada Nabi S.A.W ; telah bersabda : "Kebajikan itu ialah akhlak yang baik sedang dosa itu sesuatu yang diragu-ragukan oleh dirimu dan kamu benci melihatnya." (HR Muslim)

Kesimpulannya, boleh untuk tidak menerima fatwa-fatwa mufti yang bersifat pandangan semata-mata tanpa bersandar kepada dalil-dalil syarak yang khusus. Ini kerana fatwa seorang mufti atau ulama' di suatu tempat terkadang berbeza dari fatwa ulama' lain di tempat yang sama.

Sumber : e-Fatwa

8 comments:

Everything's Everythings said...

Betul tu, sebab tu penting utk mendapatkan kepastian dulu tntang sesuatu yg diberitahukn halal/haram oleh para2 blogger ni ;D

kdg2 aku cuba cari di blog yg lain juga utk memastikan ad tak petikan ayat Al-Quran @ Hadis nabi yg menjadikan bukti benda tersebut halal/haram

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@EE haha, yep.. dalil terutamanya dari al-Quran :)

Mia Liana said...

ooo baru tahu ni... terima kasih ya..

Ira Humaira said...

selama nie tak tahu apa tu fatwa. Skrg alhamdulilah dh tau dah.

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@mia sama2 :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@ira semoga dimanfaatkan :)

Irna ahmad said...

Thanks for info, baru tahu ni :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@irna welcome :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...