Adverts

Monday, September 3, 2012

Kesan Zikir Terhadap Otak Manusia

Assalamualaikum w.b.t.

Pada pagi yang mulia ini, saya ingin berkongsikan mengenai kesan zikir terhadap otak. Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang bertanggungjawab untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna.


Pada setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan atau ilmu yang kita perolehi adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seseorang itu berzikir dengan mengulangi kalimah-kalimah Allah seperti subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut.

Apabila zikir itu berulang-ulang kali, aktiviti saraf menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif.


Dengan itu otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedangkan sebelum berzikir ianya tidak jadi begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember, 1993. Kajian yang dilakukan di Universiti Washington di mana ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.


Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai benda. Mereka dikehendaki membaca perkataan tersebut satu-persatu dan mengaitkan perkataan dengan katakerja yang berkaitan.

Apabila sukarelawan melakukan tugasan mereka, beberapa bahagian berbeza otak menunjukkan peningkatan akitiviti saraf termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak kepada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain.

Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekaligus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan zikir terbukti meningkatkan kecerdasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu ketika saintis barat baru menemui mukjizat ini, kita umat Islam iaitu umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang remeh tentang kepentingan berzikir dan secara nyata mengabaikannya.

Zikir Harian
Hari Ahad - Ya Hayyu Ya Qayyum ( 1000 X )
Hari Isnin - La haula wala quwwata illa billa hil 'aliyyil 'a ziim ( 1000 X )
Hari Selasa - Allahumma salli 'ala 'abdika warasulika wanabiyyikal amiina wa'ala alihi wasahbihi wasallim ( 1000 X )
Hari Rabu - Astagh firullahal 'a ziim ( 1000 X )
Hari Khamis - Subhanallahii 'a ziim , Subhanallahi wabihamdihi ( 1000 X )
Hari Jumaat - Ya Allah ( 1000 X )
Hari Sabtu - La ilaha illallah ( 1000 X )

Ya Allah, jadikanlah amal terbaik kami sebagai penutup amal kami. Jadikanlah umur terbaik kami sebagai akhirnya. Dan jadikanlah hari terbaik kami sebagai hari kami menjumpai-Mu.

Sumber : Naqshbandiya.com

6 comments:

Everything's Everythings said...

Info yg bagus ni, zikir bukan sahaja berat pahalanya di akhirat kelak, malah di dunia pun dia turut memberikan manfaat ^^

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@EE Betul, :) Alhamdulillah, semuanya adalah kuasa Allah S.W.T.

Azriff Aziz said...

post yg menarik...bukan sekadar baca2 kosong, tp berilmiah.. :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah memudahkan jalannya untuk menuju syurga. Bahawasanya malaikat itu akan meletakkan naungan sayapnya pada orang yang menuntut ilmu kerana mensyukuri apa yang dilakukannya. Bahawasanya orang-orang yang berilmu pengetahuan adalah pewaris para Nabi. Bahawasanya para Nabi itu tidak mewarisi dirham atau dinar tetapi diwariskannya adalah ilmu. Oleh itu, barangsiapa yang mengambilnya (mendapatkan ilmu itu), ia telah menperoleh bahagian pusaka yang sangat banyak. (HR Abu Daud dan al-Turmudhi)

haz said...

pengisian ilmu yang bagus. zikir pastinya suatu amalan yang mulia serta memberikan kebaikan kepada diri kita..

thanks 4 sharing.. semoga Allah merahmati kehidupanmu =')

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@haz terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...