Adverts

Thursday, September 13, 2012

Tertidur semasa Solat

Assalamualaikum w.b.t.

Pada pagi yang mulia ini, saya ingin berkongsi mengenai mengenai tajuk tertidur semasa. Mungkin tajuk agak kelakar, namun ia mungkin terjadi di mana-mana sahaja. Mungkin juga ia jarang-jarang berlaku dan kita tidak mengetahuinya.

Perkara ini berkemungkinan terjadi ketika solat Subuh dan solat Isyak. Kerana ketika waktu solat Subuh, kita baru sahaja bangun dari tidur. Seterusnya, ketika solat Isyak mungkin kerana keletihan bekerja atau melakukan aktiviti pada siang hari.


Pada kebiasanya kita hanya mengantuk ketika solat (Terlelap, bukan tertidur). Mengantuk tidaklah membatalkan solat (sebagaimana tidak membatalkan wuduk) tanpa ada khilaf di kalangan ulamak sama ada mengantuk/terlelap itu berlaku ketika kita sedang berdiri, rukuk, sujud atau duduk.

Jika kita benar-benar tertidur ketika sedang solat, maka hukumnya menurut mazhab Syafiie adalah seperti berikut :
  • Jika tidur itu berlaku semasa sedang duduk iaitu punggung kita berada tetap di atas lantai, tidaklah batal solat.
  • Jika tidur itu berlaku semasa sedang berdiri atau sedang rukuk atau sujud, batallah solat mengikut pandangan yang muktamad dalam mazhab Syafiie.

Jika seseorang tidur di dalam solatnya pada ketika sedang duduk iaitu punggungnya tetap di atas lantai, tibak batal solatnya tanpa khilaf (di kalangan ulamak mazhab Syafiie). Jika ia tidur bukan ketika duduk (yakni ketika berdiri, rukuk atau sujud), terdapat khilaf." (Imam an-Nawawi)


Mengikut pandangan yang lemah, tidak batal solat dan wuduknya. Namun mengikut pandangan yang menjadi pegangan mazhab (Syafiie), batal solat dan juga wuduknya. Jika seorang tertidur hingga bercakap di dalam solatnya (dengan percakapan yang bukan solat), batallah solatnya.

Orang yang menunaikan solat jika ia tertidur dan bercakap ketika sedang tidur itu, batallah solatnya” (Imam al-Walwaliji)

Mengenai perbezaan antara mengantuk (terlelap) dengan tidur, dijelaskan oleh ulamak seperti berikut :
  • Tidur menguasai akal dan deria (akal dan deria tidak berfungsi lagi kerana dikuasai oleh tidur) dan sedang mengantuk yang melemahkan akal dan deria sahaja (akal dan deria masih berfungsi, cuma ia lemah sahaja kerana dipengaruhi persaan mengantuk).
  • Hati tidak merasai apa-apa lagi dan sendi-sendi badan akan jatuh/longlai.
  • Masih mendengar ucapan orang yang hampir dengan kita sekalipun kita tidak memahami apa yang dikatakanya. Adapun mimpi ia adalah dari tanda tidur (maknanya, jika terlelap hingga sampai bermimpi, itu tandanya kita telah tertidur).


Sumber : Ustaz Ahmad Adnan Fadzil

12 comments:

hainom OKje said...

He..he...Daus ni mesti terlelap masa dengo khutbah jumaat!! betul tak???...Jangan nak tipuuuu.... Make sure punggung tu tetap! heeee

ismi nurash said...

nice sharing.. :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@hainom_okje haha, kadang2 :D kalau ngantok sgt

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@ismi thanks :)

Everything's Everythings said...

Dulu waktu dkt Asrama yg tertidur sambil sujud pun ad haha

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@EE Hehe, biasa la uh. Masa kecil2,

siti naqiah said...

hehe mase kt hostel dlu, salu terlelap solat subuh, hahaha XD ..teruk betul -.-'

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@siti_naqiah kantoi~ haha xD

siti naqiah said...

hehe standard laa budak asrama, hahaha.. XD

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@siti_naqiah haha, yela ~

piko ija said...

haha..bse la...tertidor 2 bnde biase...haha

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@piko_ija haha, byase2~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...