Adverts

Thursday, October 11, 2012

11 Jenis Manusia Yang Didoa Malaikat

Assalamualaikum w.b.t.


Ketika kita menghadapi masalah, kerumitan, keperluan dan bimbingan, bukan saja kita perlukan kekuatan doa dari lidah, tetapi juga sokongan malaikat. Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: “Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.”

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.’”

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan.”

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf.”

5. Kalangan malaikat mengucapkan ‘amin’ ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Jika seorang imam membaca ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai, ucapkanlah oleh kamu ‘aamiin’ kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu.”

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat.”

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.”Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: “Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?”Mereka menjawab: ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.’”

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata ‘aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.’”

9. Orang yang membelanjakan harta (infak).
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak.’”

10. Orang yang sedang makan sahur.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.”

11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh.”


Itulah antara mereka yang mendapat doa malaikat. Semoga kita termasuk dan tersenarai sama.

15 comments:

لين Si Pipi Merah said...

nasihat, berguna untuk orang mu'min


jazakumullah kepada awak yg selalu postkan benda yang bermanfaat. :)

hidupkan blog kita dengan Dakwah ^^

Nur Afrina said...

Jazakallah khairan untuk perkongsian ini :)

siti naqiah said...

woo nice sharing..tengkiu :)

Cik Ain said...

nice info bro fir :)

Cikgu Ma said...

moga doa sentiasa menjadi senjata, dan moga semua doa dimakbulkan....

✿Lady Ainaa✿ said...

Ya Allah, alangkah bahagianya kalau dapat macam ni.. malaikat doakan utk kita, masyaAllah!! jom kita berusaha untuk melakukan semua ni sebaik yg mungkin.. amin

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@lin terima kasih :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@afrina terima kasih :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@naqiah sama2 :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@ain terima kasih :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@cikguMa Insya'Allah, semoga semua umat Islam sentiasa berada dibawah rahmatNya :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@ena Insya'Allah, jom2. :)

hainom OKje said...

Mudahkan nak mendapat doa dari Malaikat... rugi kalau terlepas tapi tulah.... perkara yang mudah ni...memang berat untuk mendapatkannya...

kena cuba memperbaiki diri ni...emmmm..

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@kak hainom Insya'Allah, Allah akan permudahkan :)

piraaa said...

semoga kita tergolong dalam org2 yg didoakan :) inshaAllah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...