Adverts

Friday, October 12, 2012

Gerakan yang Membatalkan Solat

Tidak semua jenis pergerakan membatalkan solat, namun yang pasti adalah mengurangkan pergerakan yang tidak berkaitan dengan solat adalah cara terbaik bagi menyempurnakannya. Pun begitu, bagaimanakah erti bergerak yang membatalkan solat di dalam mazhab Syafie? Tulisan ini menjelaskan dengan ringkas.

Tamakninah adalah salah satu rukun dalam solat menurut beberapa mazhab dan mazhab Syafie adalah antara yang berijtihad menyatakan solat boleh batal jika bergerak besar berturut-turut melebihi tiga kali gerakan. Ini berdasarkan dalil perlunya tamakninah. Tiada dalil khusus berkenaan hal ini kecuali dalil umum iaitu keperluan untuk menyempurnakan tamakninah yang disebut oleh Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam kpeada seorang lelaki yang disuruh ulangi solatnya kerana tidak betul:


“Ulangi solatmu dan solatlah sesungguhnya engkau belum menyempurnakan solatmu, kemudian hendaklah kamu rukuk dan sehingga berhenti sekejap (tamakninah) dalam keadaan rukuk itu, dan kemudian bangun dan berdiri tegak dan kemudian sujud sehingga berhenti sekejap (tamakninah) dalam keadaan sujud.” (Riwayat al-Bukhari)

Tamakninah adalah rukun menurut tiga mazhab dan wajib dalam mazhab Hanafi. Hasil dari itu, penyempurnaan tamakninah dilihat tidak mampu disempurnakan kecuali dengan menahan diri dan pergerakn besar menurut mazhab Syafie.

Imam An-Nawawi menjelaskan penentuan sesuatu pergerakan itu ‘Besar’ atau ‘Kecil’ mempunyai empat bentuk pandangan dalam mazhab seperti berikut:

KECIL : adalah yang tidak sampai tempoh pergerakan itu satu raka’at. BESAR : Jika melebihi, pastinya itu dikira besar dan membatalkan solat.

KECIL : Setiap pergerakan yang tidak memerlukan dua belah tangan, seperti mengangkat serban, menyentuh untuk lantikan imam di hadapan, memegang kepala atau telinga, itu semua dianggap kecil. BESAR : Jika pergerakan itu memerlukan dua belah tangan seperti mengikat serban, memakai seluar atau kain, itu semua dikira besar.

KECIL : pergerakan yang tidak membuat orang yang melihat bersangka si pelakunya di luar solat. BESAR : pergerakan yang menyebabkan orang melihat bersangka pelakunya di luar solat.

KECIL : kembali kepada penentuan adat dan uruf setempat yang pada adatnya masyarakat anggapnya kecil. BESAR : juga berdasarkan adat.


Imam An-Nawawi menyebut pandangan yang keempat ini yang paling sahih dan pandangan ulama Syafie yang teramai.

وهو الأصح وقول الأكثرين
Ertinya :
Ini yang paling sahih dan merupakan pendapat teramai.

Kemudian, Imam An-Nawawi jug menyimpulkan jika dua kali pergerakan besar ia masih tidak membatalkan solat, jika tidak berturut-turut, itu juga tidak membatalkan solat.

Secara kesimpulannya, seharusnya kita memastikan tidak bergerak terlalu banyak sama ada besar atau kecil adalah sifat solat sempurna. Namun jika pergerakan kerana dharurat yang diterima oleh Islam seperti mengelak bahaya, mengelak api dan sepertinya ia tidak membatalkan solat. Majoriti mazhab lain seperti Hanbali dan Hanafi tidak ada kaedah yang menyatakan pergerakan banyak akan membatalkan solat dan fatwa dan ijtihad mereka tentunya tidak boleh diketepikan begitu sahaja, hasilnya saya suka menasihatkan agar mengelakkan khilaf, dan jika berlaku pergerakan yang banyak berturut-turut dan masih ada waktu untuk mengulangi solat, sebaiknya solat dianggap batal dan diulangi.

Sumber : Dr Zaharuddin Abdul Rahman

14 comments:

haz said...

thanks for reminding =')

لين Si Pipi Merah said...

suka post ni. :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@haz welcome :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@lin terima kasih :)

siti naqiah said...

bermanfaat sgt, hehe..tengkiu :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@siti_naqiah welcome :)

✿Lady Ainaa✿ said...

baru tahu sbb selama ni ena tahu, lebih 3 kali pergerakan dlm solat, solat kita akan batal.. huhuhu

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@ena hehe, tape2. :)

piraaa said...

thank you :)

moga segala kesilapan dapat diperbaiki dari masa ke semasa

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@piraa sama2 :) Insya'Allah, dengan izinNya.

hainom OKje said...

Kalau boleh tak yah le nak garu-garu dalam solat.... kalau kena gigit nyamuk tahan aje le...... lepas salam baru garu sampai puas...he

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@kak hainom Hehe, kalau gerakan kecil tape. Masih boleh garu kalau da ta tahan

لين Si Pipi Merah said...

sohih. :)

Mia Liana said...

hmmm nice... ni fir. kadang kita tak perasan... huhuhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...