Adverts

Monday, October 29, 2012

Lantai Masjidil Haram Tidak Panas

Assalamualaikum w.b.t.

Mungkin ada di antara kita pernah mengujungi Masjidil Haram sama ada bagi menunaikan ibadah haji mahupun ibadah umrah. Namun bagi yang berpengalaman ke sana, mungkin tertanya-tanya mengapakah lantai di Masjidil Haram tidak panas sedangkan cuaca pada ketika itu benar-benar panas sehingga mencecah lebih 40 darjah.

Melakukan tawaf (mengelilingi Kaabah) di malam dan siang hari memang berbeza. Jika malam hari, cuaca cukup sejuk. Oleh itu, orang sekitar Mekkah jika ingin melakukan umrah biasanya dilakukan pada malam hari.

Begitu juga dengan warga di sekitar Kota Makkah seperti Jeddah. Warga di bandar yang terletak sekira satu jam perjalanan dari Mekah ini, biasanya keluar pada petang hari agar boleh solat Maghrib berjamaah sekaligus melakukan umrah.


“Kebiasaan orang di sini begitu. Agak pelik kalau berangkat ke Makkah untuk umrah pada pagi hari,” kata guide MCH Jeddah, Sahe, yang sudah tinggal 23 tahun di Arab Saudi.

Memang suhu di Makkah belakangan ini cukup panas antara 40-42 darjah. Memang keadaannya sangat jauh berbeza dengan Malaysia. Jika malam hari, melakukan tawaf tidak terlalu menguras tenaga.

Mengelilingi Kaabah tanpa alas kaki, namun tapak kaki tidak terasa panas sama sekali. Padahal tempat tawaf merupakan ruang terbuka, panas matahari langsung menyentuh lantai marmar.

Ini berbezaa dengan lantai pada jalan keluar pintu Marwah. Ketika berjalan, tapak kaki berasa sangat panas seperti berjalan di atas bara api. Orang ramai akan berjinjit dan berlari kecil untuk mengelakkan panas tersebut.

Lalu kenapa di lantai tempat tawaf dan di luar masjidil haram berbeza 180 darjah. Ini menimbulkan rasa ingin tahu. Salah satu ummal (cleaning service) di Masjidil Haram, Udin (40), mengatakan di bawah Kaabah dan tempat tawaf telah dipasang air conditioner agar telapak kaki peziarah tidak melepuh, kepanasan.


Setelah membaca buku Sami bin Abdullah al Maghlouthm ‘Atlas Haji dan Umrah’ dan sumber lain, barulah terjawab pelbagai soalan mengenainya. Pada awalnya, tempat tawaf tidak berubin marmar seperti ketika ini. Pada mulanya ia hanyalah hamparan pasir lapang.

Pada awalnya lokasi tawaf tidak seluas sekarang, terdapat bangunan di atas Maqam Ibrahim dan juga gerbang pintu masuk telaga Zamzam. Zaman ke zaman berlalu, beberapa pengubahsuaian telah dilakukan. Antaranya pembangunan ruangan bawah tanah. Tingkat bawah tanah ini dilengkapi dengan pengatur hawa dingin. Pusat enjin telah dibina di kawasan Ajyad. Air sejuk dialirkan di tingkat bawah tanah berasal dari tempat yang sama.

Jadi wajar jika lantai yang digunakan untuk tempat tawaf tidak berasa panas sekalipun suhu udara sangat panas. Ini adalah perkhidmatan Kerajaan Arab Saudi yang disediakan kepada jemaah yang setiap tahun yang harus meninggalkan keluarga di negara mereka demi melaksanakan Rukun Islam ke-5 ini.

Sumber : MelayuKini.net

8 comments:

tirahzairi said...

nice sharing :)

✿Lady Ainaa✿ said...

ayah ena pun ade ckp sedemikian.. wahhh nice sharing hehehe

dhiashahida said...

gud sharing..;)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@tirah_zairi welcome :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@ena hehe, terima kasih :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

@dhiashahida terima kasih :)

لين Si Pipi Merah said...

exam dah habes eh? :)
btw nice artikel :) mabruk alaik.

piraaa said...

bagus kerajaan arab saudi. hari demi hari byk perubahan yg memudahkan kita umat islam kerjakan haji mahupun umrah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...